01: SİZİ AÇ BIRAKMAK İÇİN TASARLANMIŞ HIZLI YEMEKLER
Dr. Kessler’in “Aşırı Yemenin Sonu” isimli kitabı, gıda endüstrisi ile ilgili düşüncelerinizi değiştirebilecek cinsten.
Sevgili okuyucular, Bildiğiniz üzere Açık Bilim Dergisi bu ay 1. yaşını doldurdu. Dergimize gösterdiğiniz ilgi ve verdiğiniz destek için çok teşekkür ederiz. Bu yazımızda bize en çok yöneltilen sorulardan biri olan “kimsiniz kardeşim siz?” sorusunu cevaplamaya ve ilaveten bir derginin nasıl çıktığını anlatmaya çalışacağız. KONUNUN BELİRLENMESİ Öncelikle her ay başında dergi yazarları dergiye o ay…
Bütün Açık Bilim yazarlarına… Daha Nice Yıllara, doğumgünümüz kutlu olsun! Doğum Günün Kutlu Olsun Soğuk bir sonbahar günü idi, gökyüzünde parıldayan güneşe rağmen. Gözlüklü, kırmızı yanaklı ve herkesin ilk olarak “çok bilgili” diye bahsettiği çocuk sınıfa girdi ve sırasına oturduktan sonra çantasından hediye kağıdı ile paketlenmiş bir paket çıkarıp önündeki çocuğa uzattı. Şaşıran arkadaşı daha…
Teknolojinin ilginç özelliklerinden biri geçmişin geleceği belirlemesidir. Yeni teknolojiler seleflerinden tamamen farklı olmazlar, hatta genellikle onlarla büyük ölçüde benzeşirler. İşe yarayan alışılmış yöntemler azıcık biçim değiştirerek yeni sistemlere uyarlanır ve hayatlarına devam eder. Bu açıdan teknolojinin evrimi biyolojik evrime çok benzer.
Tıp tarihi, insanlık tarihi kadar eski ve bir o kadar da renkli. Tarihler boyunca, farklı uygarlıkların karşılaştıkları hastalıklar ve ölüm için birbirinden farklı sebeplere inandıkları, bu farklı sebeplere ilişkin birbirinden ilginç tedavi yöntemlerinden medet umduklarını biliyoruz. Antik çağlardaki tıbba baktığımızda, hastalık nedenlerinin çoğunun doğaüstü güçlerle ilişkilendirildiğini, yapılan tedavi edici uygulamaların da bu güçleri memnun etmek…
Kremler öncelikli olarak bizlere kokuları ve görünüşleri ile hitap etseler de aslında farkında olmadan hepimiz kullandığımız kremlerin kıvamına, yağ oranına dikkat ederiz; hatta kullandıkça renk değişimini dahi gözlemleriz. Bunlar tüketici gözüyle normal davranışlardır, ancak çoğu krem günümüzde tenimizin yağ oranına, amacımıza (medikal, göz altı, gece, gündüz, kırışıklık önleyici vb. kremler) ve kullanım sıklığımıza bağlı olarak…
Açık Bilim artık her hafta “Dr. Karl ile Bilim Sohbetleri” sunacak. İyi ama kim bu Dr. Karl?! Avustralya radyolarının sıkı takipçisi olmadığımdan Dr. Karl Kruszelnicki ile BBC yayınlarından tanışmıştım. Dinleyecek yeni bilim programları arıyordum BBC sitesinde, Dr. Karl’ınkini de bir denedim. İngiltere’de sabahın üçünde yayınlanan bu programa Avustralya’dan bağlanan Dr. Karl, telefonla gelen bilim sorularını…
İnsanlık, bildiğimiz kadarı ile, yazılı tarih boyunca kendi tarihi kadar eski ve bir o kadar da ürkütücü kanserle mücadele etmiş ve hala bu mücadelesine devam etmekte. M.Ö. 3000 yıllarında yazıldığı tahmin edilen eski Mısır metinlerinde meme ülserlerinin (o zaman henüz kanser kelimesi literatürde yoktu) koterle yakılarak alındığı anlatılıyor. Günümüzde ise kanser hastaları radyoterapi, kemoterapi ve…
Herkese merhabalar. Kasımda gözlem başkadır diyerek bu ayın gökyüzü rehberini başlatıyorum. İyi okumalar! Leonid meteor yağmuru Leonidler nispeten daha iyi gözlemlenebilen meteor yağmurlarından biridir. Saatte ortalama 40 meteor gözlenebilir. Leonidler 33 yılda bir maksimum gösterir. Bu maksimumlarda saatte 100’lerce meteor gözlenebilir. En son maksimum 2001 yılında gerçekleşmişti. Meteor yağmuru genellikle 17 ve 18’i arası maksimum…
Bu yılın Nobel Fizik ödülü ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Ensitüsü’nden (NIST) David Wineland ve Paris’te Collège de France’dan Serge Haroche’a “tek kuantum sistemlerin ölçümü ve manipülasyonu konusunda yaptıkları çığır açan deneyler” sebebi ile verildi. Bu yazıda önce kuantum dolanıklıktan ve daha sonra “çığır açan” deneylerden ve bu deneylerin nasıl yapıldığından bahsetmeye çalışacağız. Dolanık durumlar…