Astronot Suni Williams, 27 yıllık NASA kariyerini 27 Aralık 2025’te noktaladı. Toplam 608 gün uzayda kalarak ve dokuz uzay yürüyüşü gerçekleştiren Williams, istasyonda iki kez komuta yaptı.
NASA’da 27 yıl süren kariyerinin ardından Suni Williams, 27 Aralık 2025 itibarıyla resmen emekli oldu. Williams üç kez Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçtu ve insanlı uzay uçuşlarında önemli birçok rekora imza attı.
Astronot Suni Williams’in Mirası
Williams toplamda 608 gün uzayda kalarak NASA astronotları arasında kümülatif sürede ikinci sıraya yükseldi. Dokuz uzay yürüyüşü (EVA) ile dışarıda geçirdiği süre 62 saat 6 dakika oldu; bu süre, bir kadın astronot tarafından kaydedilen en yüksek EVA süresi ve tüm zamanların dördüncü en yüksek kümülatif uzay yürüyüşü süresi olarak kayda geçti. Ayrıca uzaydayken bir maraton koşan ilk kişi olarak da tarihe geçti.
İlk uçuşunu Aralık 2006’da STS-116 ile gerçekleştiren Williams, Expeditions 14/15 sırasında uçuş mühendisi olarak görev yaptı ve o görevdeki dört uzay yürüyüşü o dönemde rekor kırdı. 2012’de Expedition 32/33’ün bir parçası olarak 127 günlük bir görev yaptı ve Expedition 33 sırasında komutan olarak hizmet verdi.
En son görev serisinde Williams, Haziran 2024’te Boeing Starliner’ın Crew Flight Test uçuşunda Butch Wilmore ile birlikte yer aldı; çift daha sonra Expedition 71/72’ye katıldı ve Williams Expedition 72’de yeniden komuta görevini üstlendi. Williams, Mart 2025’te SpaceX Crew-9 ile Dünya’ya döndü. NASA içindeki görevleri arasında NEEMO görevi, Astronot Ofisi’nde vekil şeflik ve Star City’de Operasyonlar Direktörlüğü bulunuyor. Needham, Massachusetts kökenli Williams, United States Naval Academy’den lisans ve Florida Institute of Technology’den yüksek lisans derecesine sahip, emekli bir ABD Donanması albayıdır ve 40 farklı uçakta 4.000’in üzerinde uçuş saati kaydetmiştir.
Kaynaklar ve Bağlantılar:
- www.sciencedaily.com/releases/2026/01/260122032004.htm
- www.nasa.gov/news-release/nasa-astronaut-suni-williams-retires














