Safe Jets AviaCourse Avibrary Entropol

Haberler:

  • ABD’li araştırmacılar otizmli insanlardan alınan sinir hücrelerinin normal insanlara göre daha fazla büyüdüğü ve bağlantı oluşturduğunu keşfettiler. Otizmin sebebinin erken beyin gelişiminde anormal gelişme gösteren bu hücreler olduğu sanılıyor.

Kaynak:

Nerve cells from people with autism grow unusually big and fast

  • 17 Haziran’da meydana gelen 200 milyon ışık yılı uzaklıktaki aşırı parlak patlamadan elde edilen X ışınları ve radyo dalgaları analiz edildi. Verileri birleştiren araştırmacılar, bir yıldızın karadelik ya da nötron yıldızı oluşturmak üzere çöktüğü anı net olarak keşfetmiş olabileceklerini duyurdular.

Kaynak:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190110184740.htm

  • İtalyan mühendisler deniz suyundan içme suyu elde etmede kullanılabilecek ucuz bir cihaz icat ettiler. Güneş enerjisiyle çalışan cihaz, güneş alan metrekare başına günde 20 litre içme suyu üretiyor.

Kaynak:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190107131242.htm

  • Newcastle Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada 927 aile ağacı incelenerek çocuğun erkek mi yoksa kız mı olacağının, büyük ölçüde babanın erkek ve kız kardeş sayısıyla ön görülebileceği ortaya kondu. Henüz keşfedilmeyen bir genin, spermlerdeki X ve Y sıklığını kontrol ettiği düşünülüyor.

Kaynak:

https://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081211121835.htm

————————————-

Seslendirenler: Saynur Birsu Dönen , Doğukan Güzelşen

Müzik: Zamanusta, “Kararlı Denge”

_________________________________________________________________
Bu yayınımızı Ocak ayı ücretli abonelerimiz sayesinde gerçekleştirdik.

Ücretli abonemiz olarak bize destek vermek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:
https://www.patreon.com/acikbilim

Teşekkürler (Patreonda kayıtlı isimler kullanılmıştır):
Deniz Kozluklu, Sule Civi, Kaya Gökçe Dinçyürek, Okan Ulas Gezeroglu, Evren Akal, İpek Doğramacı, Yeşim Atalı, Tunç Kuyucu, Mehmet Soylu, Ediz Kırman, Zeynep Kiziltan, Koray Al, Ozgur Bozat, Zeynep Karartı, Tevfik Uyar, Çağrı Yalgın, Gursel Mutlu, Melis Aritman Alp, Cengiz Gokdeniz, Ozgur AGCAKAYA, Evren Aslankaraoğlu, Utku Sakallıoğlu, Arman Sernaz, Berkan Alper Kaya, Cem Karaoguz, Ihsan özyürek, Cenk Altı, Celil Bozkurt, Guven Atbakan, Yang Wen-li, emin gezer, Sifsty, özdemir bayraktaroğlu, Okyman, Arif Akar, Melike Ceren İnan, Gamze, Eren Şener, Evrim Ağacı, Sezer, Can Sürer, Sakine Atila Karaca, fatih karagülle, Cem Ünalan, aerkan, Cem Mergenci, Sertaç Tuncel

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AÇIK BİLİM

Açık Bilim Podcast Kanalı, 2011 yılından bu yana aktif olan, ücretsiz bilim yayınları içeren bağımsız bir bilim medyasıdır.