Bu yeni köşemizde Mayıs ayında gökyüzünde nelerin nerede olacağını okuyacaksınız.

Dünya Nerede?

Dünya, Güneş etrafında dolanırken Mayıs ayı itibariyle Güneş’ten yaklaşık 1,00918 Astronomi Birimi (AB) uzakta olacak. Bilim dünyasında 1 AB, Yer-Güneş arası ortalama uzaklığı olarak kabul edilir. Bu değer de 149.598.000 kilometredir. Yani bu ay Güneş’ten 150,971,309.64 km uzakta olacağız.

Venüs

Nisan ayında akşam yıldızı ve gökyüzünün en parlak cismi olarak görsel bir şölen sunan Venüs gezegeni artık daha kısa süre gözükmeye başlayacak. Yörüngesinde Yer-Venüs-Güneş düzlemine doğru ilerlemekte. Güneş battıktan hemen sonra Batı ufkundaki en parlak cisim olarak görülmeye devam edecek.

Mars

Kızıl gezegen ve uzay araştırmalarının göz bebeği Mars gezegeni bütün ay boyunca gözlenebilir olacak. Ay sonuna doğru gittikçe batı ufkuna yaklaşacak ve haziranda ufkun altına inecek.

Satürn

Halkalı yapısı ile ufak bir teleskop ya da dürbün aracılığıyla harika bir görüntü sunan Satürn, ay boyunca gökyüzünde olacak. Mayıs’ın ilk günlerinde Doğu ufkuna yakınken ay içerisinde yükselmeye devam edecek.

 

Merkür, Uranüs ve Neptün

Merkür gezegeni Güneş’e çok yakın olduğundan gözlenebilir pozisyonda değil. Uranüs ve Neptün gezegenlerini ise gözlemleyebilmek için büyük çaplı teleskoplar ve gezegen olduklarını anlayabilmek için de uzun gözlem süresi (bir kaç ay) gereklidir.

 

Ay Nerede, Ne Zaman, Nasıl?

Dünyanın tek doğal uydusu olan Ay tabii ki her zamanki gibi gözlenebilir ve gökyüzünde olacak. Fakat bildiğiniz üzere Ay, Dünya etrafında dolanırken konumuna göre evreler gösterir ve bazen bize bütün yüzünü gösterirken bazen de hiç göstermez. Ay ve evreleri aşağıdaki gibidir:

Ay ve evreleri

Mayıs Ayı Genel Gökyüzü Görünümü

Mayıs ayında gökyüzü
Mayıs ayında gökyüzü

Kaynak

Resimler tamamen açık kaynak kodlu astronomi simülasyon programları olan Celestia ve Stellarium programlarından elde edilmiştir.

Cihan Tugrul TEZCAN

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cihan Tuğrul Tezcan

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü Yüksek Lisans öğrencisi. Kepler Uzay Teleskopu verileri ile Exoplanet keşfi, Yerden Exoplanet yeni gözlem ve analiz yöntemleri üzerine çalışıyor. Ankara Üniversitesi Rasathanesinde gözlem sorumlusu ve teknik ekip üyesi.