Açık Bilim artık her hafta “Dr. Karl ile Bilim Sohbetleri” sunacak. İyi ama kim bu Dr. Karl?!

Avustralya radyolarının sıkı takipçisi olmadığımdan Dr. Karl Kruszelnicki ile BBC yayınlarından tanışmıştım. Dinleyecek yeni bilim programları arıyordum BBC sitesinde, Dr. Karl’ınkini de bir denedim.

İngiltere’de sabahın üçünde yayınlanan bu programa Avustralya’dan bağlanan Dr. Karl, telefonla gelen bilim sorularını cevaplıyordu. Ama ne cevaplamak! Fizikten tıbba, kimyadan bilgisayarlara dek çok geniş bir yelpazeden soruları anında karşılıyordu Dr. Karl. İlk başta işin içinde bir bit yeniği var sandım. Ancak bu cevaplar aslında yılların birikimiydi.

Dr. Karl, fizik-matematik, tıp,  cerrahi ve biyomedikal mühendisliği alanlarında akademik derece sahibi, bilim dergilerini hâlâ takip eden bir bilim meraklısı. Araştırma tecrübesi de var: Gözün ağtabakasındaki elektriksel etkinliği ölçen bir aygıt geliştirdiği gibi, göbek pamukçuğu üzerine yaptığı araştırmalarla “güldürürken düşündüren” araştırmalara verilen Ig Nobel Ödülü’nü kazanmış.

Avustralya’nın en sevilen isimlerinden

İngiltere saatiyle sabahın üçünde BBC’nin konuğu olan Dr. Karl aslında bundan hemen önce Avustralyalı gençlerin sorularını cevaplıyordu, gençlik radyosu TripleJ’de. Avustralya’da saat 10’a denk gelen bu programı arayan gençlerin seslerindeki cıvıltı ve merakı, zamanla uykulu İngilizlerinkine tercih eder oldum.

Perşembe sabahları TripleJ’de Karl’ın programı başlayınca, soru sormak isteyenlerin aramalarından radyo istasyonunun telefonları kilitleniyor. Çünkü Dr. Karl onların dilinden konuşuyor, en güncel ve karmaşık görünen kuramları bile sade ve esprili bir dille anlatıyor, okunacak kaynak gösteriyor. Ayrıca bilimi herkesin anlayabileceği ve öğrenip yapabileceği bir uğraş olarak tanıtıyor: Kendi gözlem veya deneylerini anlatanlar eğer ki gözlemlerini ve ölçümlerini bir kâğıda yazmışlarsa uyduruk hediyeler bile kazanabiliyor!

Bütün bunlar sayesinde birçok Avustralyalı, bilim merakını Dr. Karl’dan kazanmış. Şimdi Sydney Üniversitesi Fizik Bölümü’ndeki özel kadrosuyla Avustralya’daki ilkokul öğrencilerine fiziği ve bilimi sevdirecek etkinlikler düzenlemekle de meşgul.

Bütün bunlar Dr. Karl’a hem haklı bir şöhret hem de güvenilirlik getirmiş. “En güvenilir Avustralyalılar” sıralamalarında her sene hatırı sayılır bir yer ediniyor.

Ayrıca ismi bir göktaşına verilmiş: ‘18412 Kruszelnicki’.

“Dr. Karl ile Bilim Sohbetleri”

Açık Bilim’de dinleyeceğiniz ve okuyacağınız ise yaklaşık beşer dakikalık bilim sohbetleri. Avustralya’nın kamu yayıncısı ABC’nin radyolarının bu kısa yayınlarında Dr Karl çok geniş bir yelpazeden konuları ele alıp özetliyor, ama özetlerken neyi nasıl bildiğimize odaklanıyor, deneylerden, araştırmalardan bahsediyor.

Bu sohbetleri Açık Bilim’de yayınlamak için kendisine yazdığımda, Dr Karl öneriyi sevinçle karşıladı ve bize bu dizisinin Türkçeye çevrilip yayınlanması için izin verdi, para pul da istemedi! Burada Türkçe olarak bile olsa kendisine çok teşekkür ediyorum. (Hattâ İngilizce de edeyim: Thanks, Karl!)

Dr. Karl’ın yardımcısı Sophie Hamley’ye de (Thanks, Sophie!) ve Açık Bilim ekibinden tercüme ve seslendirme konusunda hemen gönüllü olan arkadaşlarıma da çok çok teşekkürler.

Yakında hem web sitemizden hem de cepyayın olarak taşınabilir cihazlardan ulaşabileceğiniz bu serimizi ilgiyle dinleyeceğinizi umuyoruz.

Kaynaklar ve bağlantılar

yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Sabırsızlıkla bekliyoruz Çağrı Bey. Düşünceniz zaten çok güzel, bunu hayata geçirmeniz daha da güzel.

Çağrı Yalgın

Tampere Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak mitokondri hastalıklarını genetik yöntemlerle inceliyor. Daha önce de Japonya'daki RIKEN Beyin Bilimleri Enstitüsü'nde sinir hücrelerinin uzantılarının oluşumundaki ırsi etmenleri inceleyerek Saitama Üniversitesi'nden doktora almıştı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bornova Anadolu Lisesi mezunu.